Voorrang voor vrachtwagencolonnes in Greenport

19-04-2019    09:33   |    Goedemorgen

Binnenkort rijden de eerste ‘vrachtwagencolonnes’ over de A4. De combinaties van drie vrachtwagens krijgen prioriteit bij verkeerslichten, en rijden dus sneller van Royal FloraHolland in Naaldwijk naar Aalsmeer. Inmiddels zijn er ook verkennende gesprekken in Oostland met vervoerders en handelsbedrijven over het concept.

Tijdens de bijeenkomst Slim Bereikbaar Westland werd begin april gesproken over het delen van data voor een betere doorstroming op de weg. Transporteurs en wegbeheerders spraken af om te starten met prioritering voor sierteeltvervoer in ruil voor informatie over dat vervoer. Het werkt als volgt. Transporteurs en vervoerders kunnen zich aanmelden en een kastje in de vrachtwagens plaatsen. Dat kastje geeft aan de wegbeheerder het begin- en startpunt van de reis door. Als er drie vrachtwagens tegelijk van Naaldwijk naar Aalsmeer rijden, dan worden ze gezien als een mini-cordon. Ze krijgen dan voorrang boven het ‘normale’ verkeer bij verkeerslichten.

Ontmoeten
De vrachtwagens kunnen elkaar ontmoeten op het parkeerterrein van Royal FloraHolland, maar kunnen in de toekomst ook onderweg bij elkaar ‘aanhaken’. De chauffeurs krijgen van hun navigatie door hoe ze hun snelheid kunnen aanpassen om in de buurt van andere vrachtwagens te komen.
De voordelen zijn groot: de wegbeheerders weten beter welke verplaatsingen er zijn op de belangrijkste routes en de transporteurs komen sneller op de plek van bestemming met aanzienlijk lagere brandstofkosten. Ook op andere trajecten binnen de Greenport kan in de toekomst de doorstroming op deze manier worden versneld.

Bron: Greenport West-Holland


Reacties (0)

Er zijn nog geen reacties

Reageer op dit bericht

Meer nieuws