Waarom wortelgezondheid cruciaal is voor succes

27-07-2021    09:42   |    Goedemorgen

De wortelzone is de essentiële verbinding tussen een plant en zijn omgeving. Deze wordt sterk beïnvloed door waterkwaliteit, beschikbaarheid van zuurstof, pathogenen en veel andere omgevingsfactoren. Door de centrale rol in plantengroei heeft de gezondheid van het wortelstelsel van een plant langdurige gevolgen voor het gewas en de potentiële opbrengst.

Onderzoek heeft aangetoond dat irrigatiewater van hoge kwaliteit met superverzadigde DO-niveaus betere omstandigheden in de wortelzone creëert voor:

•    Opname van voedingsstoffen
•    Energieopwekking via ATP-productie
•    Plantweerbaarheid & omgang met stress
•    Verhoogde fotosynthetische capaciteit (Amax), en
•    Efficiëntie van wateropname

Wortelcellen wekken al hun energie op via celademhaling. Om te ademen hebben wortelhaarcellen voldoende zuurstof nodig vanuit de deeltjes van het groeimedium (aarde/substraat), of vanuit de stroom van het Deep Water Culture (DWC) systeem. Verhogen van zuurstof in gestabiliseerde en opgeloste vorm zorgt voor ideale groeiomstandigheden binnen de wortelzone. Echter, het bieden van voldoende zuurstof en nanobubbles in gestabiliseerde, opgeloste vorm, die het worteloppervlak in afdoende aantallen kunnen bereiken, is een grote uitdaging.

Als de kwaliteit van het water niet optimaal is, kan de plantengroei negatief worden beïnvloed. De omgevingsstress van slechte waterkwaliteit kan planten ook meer ontvankelijk maken voor infectie met veel voorkomende pathogenen als:


Elk van deze schimmels produceert sporen die de wortels van planten in de kas bereiken via kleine wondjes of natuurlijke openingen. Pythium en Phytophthora zijn nauw verwant en veroorzaken wortelrot in geïnfecteerde planten. Fusarium veroorzaakt blokkades in plantencellen, waardoor ze geen water en voedingsstoffen kunnen transporteren.

Deze pathogenen komen vaker voor in ongunstige omstandigheden zoals heet water, waar ze verslechtering van wortelgezondheid en belemmering van opname van voedingsstoffen veroorzaken. De verzwakte planten en/of ernstige blokkering van voedingsstoffen veroorzaakt door irrigatiewater dat met deze organismen is geïnfecteerd, veroorzaakt gewoonlijk verbranding en krullende bladeren door het hele bladerdak heen.

Om pathogenen aan te pakken, gebruiken sommige telers chemische oxidatoren, UV en ozon in irrigatiewater, en ze behandelen wortels preventief met chemicaliën. Dit kan kostbaar zijn en wordt over het algemeen niet als milieuvriendelijk en duurzaam beschouwd. Onjuiste dosering van deze methoden kan de planten beschadigen. Daarbij zijn voor zowel behandelingen met ozon als chemicaliën, zoals waterstofperoxide, zorgvuldigheid vereist in zowel behandeling als toepassing. Beiden zijn sterke oxidatoren die wortels kunnen verbranden. Ze kunnen ook averechts werken in een geïntegreerd gewasbeschermingssysteem dat afhankelijk is van nuttige organismen in de wortelzone.

Het is algemeen aanvaard dat anoxische (zuurstofarme) omstandigheden schadelijke bacteriën stimuleren, terwijl een omgeving met veel zuurstof, gecreëerd door de aanwezigheid van nanobubbles, voorkomt dat ziekteverwekkers kolonies kunnen vormen. Met zuurstof verrijkt water stelt ook nuttige organismen als mycorrhizae, Bacillus, Trichoderma en Streptomyces in staat om te floreren.

“Voor mij is de techniek van Moleaer een ontbrekend puzzelstukje. Vanaf het begin van het seizoen heb ik een hele gezonde wortelontwikkeling gehad en stonden de planten er goed op. De planten hebben meer energie gehad, want onze opbrengst is een flinke stap vooruit gegaan met over het algemeen grovere vruchten”, zegt Rob van Enckevort van De Peelkroon.

Download het e-book voor meer informatie over hoe nanobubbles kunnen bijdragen aan wortelgezondheid: https://www.moleaer.com/nanobubble-e-book


Reacties (0)

Er zijn nog geen reacties

Reageer op dit bericht

Meer nieuws

Nog één nachtje slapen...

De afgelopen dagen is hard gewerkt aan de opbouw van GreenTech Live & Online 2021. Via social media werden de...

Instagram: KAMERplanten

Van Geest Potplanten wenst de leden van de Tweede Kamer veel plezier met hun 'Tweede Kamerplanten'. De...