Exportimpuls sierteelt dankzij Moederdagen

Exportimpuls sierteelt dankzij Moederdagen

De Nederlandse export van bloemen en planten kende in april een stevige opleving. De exportwaarde steeg met 14% ten opzichte van dezelfde maand vorig jaar en kwam uit op 783 miljoen euro blijkt uit statistieken van Floridata.

"Deze impuls kunnen handelaren goed gebruiken, aangezien de exportwaarde tot en met het eerste kwartaal leek te haperen," zegt Matthijs Mesken, directeur van de Vereniging van Groothandelaren in Bloemkwekerijproducten (VGB). Vooral rozen blijven populair rond Moederdag, gevolgd door chrysanten en gerbera’s.

De Engelse Moederdag viel dit jaar relatief laat, op 30 maart, met betere verkoopcijfers voor planten ten opzichte van bloemen. Op 4 mei werd Moederdag gevierd in onder andere Spanje, Portugal, Roemenië en Hongarije. In de meeste andere belangrijke exportlanden – zoals Duitsland, België, Italië en de Verenigde Staten – viel Moederdag op 11 mei. Later deze maand volgen nog Zweden en Frankrijk (25 mei) en Polen (27 mei). Opvallend is dat de plantenexport in april met 16% groeide – een duidelijke trendbreuk, aangezien de groeipercentages van bloemen de afgelopen maanden meestal dominant waren. Ook het gunstige weer en de paasdagen die later vielen dit jaar, droegen positief bij aan de vraag in veel exportlanden.

Exportwaarde tot en met april met 4,4% gestegen
Over de eerste vier maanden van 2025 komt de totale exportwaarde uit op 2,9 miljard euro, een stijging van 4,4% ten opzichte van vorig jaar. Duitsland, het Verenigd Koninkrijk en Frankrijk laten lichte groeicijfers zien; alleen Italië noteert een kleine daling. Ondanks negatieve berichtgeving over de sector blijven de verkopen sterk. “De verkopen gaan hartstikke goed. En wij blijven met de sector ons onverminderd inzetten op verdere verduurzaming,” aldus Mesken. Een recente publicatie van Glastuinbouw Nederland toont aan dat Moederdagbloemen steeds groener worden. Zo is het gebruik van de sterkste gewasbeschermingsmiddelen sinds 2022 met maar liefst 78% afgenomen.

Bron:

Deel artikel