Blog: Dikkebuikenparade

19-07-2018    15:45   |    Brenda Hanemaaijer

Yeaahhhhh, nu kun je heel de dag lekker ongegeneerd je buik uitzetten, zei een vriendin van me toen ik vertelde dat ik zwanger ben. Heel je zwangerschap is iedereen met je gewicht bezig. De verloskundige of gynaecoloog weegt je elke controle, wildvreemden vragen je hoeveel je al bent aangekomen en vooral jijzelf kijkt elke ochtend angstvallig in de spiegel of het walvissengehalte nog een beetje binnen de perken blijft.

Toen de gynaecoloog mij bij een controle, ik was toen zo’n 29 weken, mijn eigen gewicht liet oplezen, reageerde ze nogal geschokt. Met opengevallen mond zei ze: ‘Oh! Dat is wel heel veel! Je moet nog ruim 10 weken en bent al 15 kilo aangekomen. Dat gaan we de komende tijd even goed in de gaten houden. Ik werd naar huis gestuurd met een preek over suikerinname, een verwijzing voor een suikertest en een heel, heel slecht gevoel.

Ik heb al een flinke buik en inderdaad, ik voel me enorm. En vooruit, die zwangerschapsgym doe ik niet, omdat ik daar stiekem gewoon helemaal geen zin in heb. Nodeloos te zeggen voor de mensen die mij kennen dat ik ook echt niet op sla leef. Maar, kom op. Laten we vooral niet overdrijven. Een beetje tactvol omgaan met wandelende hormoonbommen lijkt me een van de basisvaardigheden die in ieder geval een gynaecoloog moet bezitten. Ik word nog steeds een beetje boos als ik eraan terugdenk.

Ik wil het ook gewoon niet horen. Als je zwanger bent, wil je alleen maar positieve vibes. Geen verhalen over horrorbevallingen, over hoe je moet blijven sporten tijdens je zwangerschap en preken over je gewicht. Ik blijf het apart vinden dat zoiets als je buik een soort publiekelijk goed wordt, op het moment dat je zwanger bent. Ik blijf me erover verwonderen hoe mensen denken dat je alles maar moet kunnen benoemen. Mijn dochter was bij geboorte een fijne 8,5 pond en van deze baby wordt ook verwacht dat hij of zij niet kleiner is. “Niet te goed voeden he, die baby!”. Dit wordt echt meer dan eens tegen mij gezegd, nu vraag ik je?! Net of je daar invloed op hebt. Nee, lieve mensen, mijn kindjes zitten gewoon heerlijk en ik ben trots op die lekkere buik.

Vanaf 6 augustus ga ik genieten van mijn vrije dagen tot aan de bevalling. Ik denk dat ik voor die tijd nog maar even wat lekkere dingen insla. Ik moet natuurlijk wel zeker weten dat de baby genoeg te eten krijgt En voor alle andere mensen die onzeker gemaakt worden door de mening van anderen; neem nog een lekker koekje, daar word je ook een gezelliger mens van. Ik neem nog even een Big Mac en spreek jullie na mijn bevalling hopelijk weer. Jullie horen wel van de klap! 


Reacties (0)

Er zijn nog geen reacties

Reageer op dit bericht

Meer nieuws

Nieuwe naam Inspectie SZW

De Inspectie SZW gaat van naam veranderen. Met ingang van 1 januari 2022 zal de dienst verder gaan onder de...