Blog: Brexit, we kunnen er niet meer omheen

06-02-2019    08:35   |    Goedemorgen

Een weblog van Merel Barendse. Zij is verantwoordelijk voor de marketing en communicatie rondom FloraXchange. Barendse schrijft deze weblog exclusief voor Goedemorgen.

Je kunt er nu echt niet meer omheen: de Brexit. Als de Brexit doorzet zal het Verenigd Koninkrijk (VK) buiten de Europese Unie vallen. Dit heeft flinke gevolgen voor de export van Nederlandse Sierteelt- en AGF-producten. 

Exporteisen buiten de EU
Wanneer er handel wordt gedreven met landen buiten de Europese Unie moet je voldoen aan een aantal regels. Één van deze regels voor de AGF- en Sierteeltsector is het laten inspecteren van verse groenten, fruit, snijbloemen en potplanten door het Kwaliteits Controle Bureau (KCB).
Exporteurs zijn verplicht om exportgegevens elektronisch in te sturen naar het KCB wanneer er wordt geëxporteerd naar niet-EU landen. De exporteisen kunnen verschillend zijn per land en product, en moeten als zending worden ingestuurd naar e-CertNL (voorheen CLIENT Export) wanneer er sprake is van een land dat buiten de EU valt. 

Brexit
Ook al zijn de Britten het onderling nog niet eens over een Brexit-deal, de tijd om voorbereidingen te treffen begint te dringen.Wanneer de Brexit op 29 maart doorzet, zal het Verenigd Koninkrijk buiten de Europese Unie vallen, waardoor exportgegevens eerst digitaal ingestuurd moeten worden en vervolgens gecontroleerd moeten worden door het KCB. Het vertrek van het VK (met of zonder deal) zal waarschijnlijk voor nieuwe fytosanitaire- en kwaliteitseisen bij de export van AGF- en Sierteeltproducten gaan zorgen.
Wij hebben voor onze klanten, die met GreenCommerce werken, gezorgd dat er vanuit GreenCommerce gekoppeld wordt met het systeem e-CertNL van het ministerie van LNV.  De module is bedoeld om export-aanvragen via KCB aangiftes direct in GreenCommerce in te voeren, zodat niet alle orders die buiten de EU worden geëxporteerd, handmatig overgetikt hoeven te worden. 

Douane-module
Voor het exporteren van producten is tevens een eerste opzet van een Douane-module ontwikkeld. Momenteel loopt er een pilot waarbij er bij een exporteur richting hun douane-software gecommuniceerd wordt. Hiermee biedt GreenCommerce mogelijkheden om te koppelen met deze software en is het pakket voorbereid om benodigde gegevens richting de douane-partij te verzenden (ongeacht welk douane-softwarepakket er gebruikt wordt).

Doe je veel handel met het Verenigd Koninkrijk? Zorg dat je alles goed geregeld hebt!


Reacties (0)

Er zijn nog geen reacties

Reageer op dit bericht

Meer nieuws

Nieuwe naam Inspectie SZW

De Inspectie SZW gaat van naam veranderen. Met ingang van 1 januari 2022 zal de dienst verder gaan onder de...