Onzekere marktverwachting voor korte- en lange termijn

07-05-2021    09:50   |    Goedemorgen

De prijsontwikkeling op de korte termijngasmarkt is momenteel erg onzeker, laat AgroEnergy weten. Het gasverbruik in Noordwest Europa is momenteel nog hoog door de lage temperaturen, vanaf zaterdag verandert dat. De ervaring van voorgaande jaren is dat dit plotseling tot een grote verandering van de vraag-aanbod situatie kan leiden en dus prijsdaling.

Zeker in combinatie met stilstaande gascentrales door de negatieve sparkspread. Anderzijds is de aanvoer vanuit Noorwegen en Rusland beperkt en de injectie vraag van gasopslagen groot. Verdere prijsstijging volgende week is onwaarschijnlijk, maar een daling is niet zeker. De gas voor levering komend weekend en komende week noteren bijna 1 ct/m3 onder de dagprijs. De markt is momenteel erg omhoog gericht, vanochtend lopen de prijzen weer tot 1 ct/m3 op.
 
Wisselende APX en onbalansprijzen
Voor de APX en onbalans is onze verwachting dat de prijzen sterk zullen wisselen; we krijgen grote temperatuurschommelingen en de zonverwachting is onzeker. Baseload voor dit weekend handelde gisteren laag: op 35 euro/MWh en in Frankrijk en Duitsland zelfs richting 20 euro/MWh. Voor komende week op 58 euro/MWh, dus dit impliceert uurprijzen tussen 0 en 100 euro/MWh net als afgelopen week.

Gas en elektra lange termijn: onzeker
CO2 emissierechten en gas zullen ook komende week de bepalende commodity’s voor de prijsrichting zijn. De richting hiervan is al dagen opwaarts. Bij de emissierechten is het een combinatie van speculatie en signalen van VS president Biden dat hij CO2-reductie serieus wil aanpakken. Bij gas is de korte termijn bepalend en zijn klanten lange termijn aan het kopen uit angst voor verdere prijsstijging. De producenten zien kans om te verkopen op of richting hun integrale kostprijs die veelal boven 20 ct/m3 ligt. De VS hebben hun exportverwachting voor deze zomer fors opgeschroefd naar meer dan het dubbele volume ten opzichte van zomer 2020. De LNG prijzen in Azië liggen zo’n 20% hoger dan in Europa. Maar gezien het verschil in transportkosten is dit nog geen reden voor de Amerikaanse LNG om om te schakelen. De LNG-prijs in Azië is wel indirect bepalend voor de prijs hier, want Europa kan zich geen prijsverschil permitteren waarbij de LNG naar Azië gaat. Vanuit dit oogpunt is er niet veel ruimte voor prijsdaling te verwachten komen week.


Reacties (0)

Er zijn nog geen reacties

Reageer op dit bericht

Meer nieuws

Instragram: Teamspirit

Bij Van Dijk Flora zien ze een duidelijke overeenkomst tussen het eigen team en het team van Oranje:...

Next: Hygiëne in de kas

We denderen op Goedemorgen en Paprika lekker door met de actuele horti thema's. Want na afgelopen week stil te...